İçindekiler
Azerbaycan Binegedi
Azerbaycan Binegedi, Azerbaycan cumhuriyeti her bölge ve kentinde büyük gelişmeler yapmış, yaptığı gelişmeleri halkın yaşam kalitesini ve standartlarını yükseltmeye amaçlamış bir Kafkas ülkesidir. Kafkas’ların incisi olan Azerbaycan içinde Bakü aynı şekilde ülkenin incisidir. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin en büyük şehri ve aynı zamanda başkenti olma özelliğine sahip olan Bakü de kendi içinde bölgelere ayrılmaktadır. Bakü kendi merkezi sistemini oluşturmakla kalmayıp, bölündüğü bölgeler içinde tek başlarına bir merkezicilik oluşturmaları adına çeşitli proje ve çalışmalar sürdürmektedir.
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün bölgelerinden biri de Binegedi bölgesidir. Bu bölge 17 km2’lik toplam bir alana sahip olan, eski ismi ise Kirov olan bir sahadır. Yapılan son araştırmalarda bölge nüfusunun 238.000 kişi olduğu kayıtlara geçmiştir. Bu kayıtların tarihi 13 Nisan 2009’dur. Bakü’nün üst düzey idari birimlerinin bulunduğu bu bölgede ticaret, spor ve turizm merkezleri ağırlıklı olarak faaliyetlerini göstermektedir.
Bakü’ ye Yakınlığı
Özellikle genç nüfusunun yaşam alanı olarak tercih ettiği bu bölgede hem Bakü’ye olan yakınlığıyla, hem kendi içerisinde yaratmış olduğu merkezi sistemiyle gözde olmayı başarmıştır. Yurt dışı eğitimlerini Azerbaycan gibi gelişmiş ve gelişimlerine dev adımlarla devam eden bir ülke topraklarında gerçekleştiren ya da henüz gerçekleştirmeyi planlayan tüm genç nüfus için tercihleri konusunda ne kadar başarılı oldukları görülmektedir. Bu ülke tüm sadece Kafkas’ların değil doğanın bahsetmiş olduğu cömertlikleriyle, harmanlanmış modernizmiyle gözde ülkeler arasındadır.
Binegedi ve Tarihi Gelişimi
Türkçe’de “Bengyedik” olarak da bilinen Binegedi, Azerbaycan’ın başkenti Bakü şehrinin bir nehir adası bölgesidir. Binegedi, Hazar Denizi’nde bulunan 4,3 km uzunluğunda ve 2,1 km genişliğinde bir adadır. Adanın toplam alanı 8 kilometrekaredir. Adadaki Binegevi köyü, 1856 yılında Rus kolonistler tarafından kurulmuş ve 1918 yılına kadar askeri garnizon olarak hizmet vermiş ve tekrar sivil yerleşime dönüşmüştür. 1949’da adanın tamamı kendi idaresi, yasama organı ve belediye başkanı ile bağımsız bir şehir oldu.
Binegedi, toprakları tamamen sularla çevrili ve hiçbir doğal tepe veya dağ içermeyen bir nehir adası bölgesidir. 2008 yılı sonunda tahmini nüfusu 238.000 olan kentleşmiş bir bölgedir. Nüfus yoğunluğu, yaşadıkları yere göre kilometrekare başına 1315 ile 5333 arasında değişmektedir; çoğunlukla şehir merkezindeki eski binalarda veya aşırı kalabalık ve yer darlığı nedeniyle tepelerde yaşıyorlar. Çoğunlukla şehir merkezindeki eski binalarda veya aşırı kalabalık ve yer darlığı nedeniyle tepelerde yaşıyorlar. Buna ek olarak, bazı işgal edilmiş binalar son derece harap; bu, insanların çatılardan düşmesine veya binaların içinde mahsur kalmasına ve daha sonra ihmal ve çürüme nedeniyle öldükleri birçok kazaya yol açmıştır.
Binegedi, bir tarafı Bakü şehir merkezine bakan ve yarımadanın güney-batı ucundan şehre giden ana yolu geçen bir tarafı hariç, her tarafı suyla çevrili bir yarımada üzerinde yer aldığı için büyük doğal güzelliğe sahip bir semttir. adı: “adanın sonu”. Bu eşsiz coğrafi özellik Binegevi’yi bir amfora (şarap saklamak için kullanılan bir testi) gibi gösteriyor. Etrafını saran su, parklar, bahçeler, plajlar ve iskeleler gibi insanların dinlenebileceği güzel dış mekanlar yaratır. Buna ek olarak, Türkiye ve Rusya da dahil olmak üzere tarih boyunca Azerbaycan’ı işgal eden farklı milletler tarafından çeşitli dönemlerde kullanılan eski silah ve teçhizatın korunmasına adanmış Azerbaycan Askeri Müzesi gibi müzelere sahiptir.
Binegevi’nin peyzajı, esas olarak, 1850’den 1920’lere kadar Avrupa’daki eski evler için tipik olan kubbeler, balkonlar, verandalar ve cumbalı pencereler gibi dekoratif unsurlara sahip eski evlerden oluşmaktadır. Bu evler çoğunlukla, eski Binegevi binalarında birkaç daireye sahip olan veya Bakü’de veya Azerbaycan dışında yaşayan eşlerinin veya akrabalarının sahip olduğu emlak acenteleri aracılığıyla kiralayan, ancak seyahat ederken mallarını bakım amacıyla orada tutan varlıklı ailelerin ikametgahıdır. zaman zaman iş veya eğlence amaçlı. Bakü’nün eski binalarında yapılan bir diğer meslek, bina sahibinin ailesi dışındaki kişilere ait emlak acenteleri aracılığıyla konaklama birimleri kiralamaktır, çünkü bu maliklerin artık birden fazla mülkle ilgilenmek için yeterli zamanları yoktur ve önemli bir kâr olmadıkça ilgilenmeyeceklerdir. Kendi denetimleri altında faaliyet gösteren emlak acenteleri aracılığıyla kiraladıkları her binada hem kendileri hem de eşleri veya akrabaları kiracı olarak yer alıyor
Binegevi uzaktan kasvetli görünse de – tamamen suya bağlı bir bölge – aslında birçok Plajlar, bahçeler, parklar vb. gibi rekreasyon olanakları, özellikle yaz aylarında, iç kesimlerde sıcaklığın 40 derecenin üzerine çıktığı, ancak deniz meltemleri nedeniyle deniz seviyesinde nispeten serin kaldığında, hem yerel hem de uluslararası turistler arasında popüler olmasını sağlar. plaj voleybolu turnuvaları vb. ra. Bakü’deki bazı ünlü görülecek yerler arasında Bak Hause – bunlardan biri olan Bak Hause oteli – Steven Spielberg’in “Lincoln” filminde belirgin bir şekilde yer aldığından, Bak Hause’de bulunan her turistin Azerbaycan’ı ziyaret ederken görmesi gereken bir destinasyondur.
Adres: Katip Mustafa Çelebi mahallesi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5 Taksim/İstanbul
Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız