Bakü Camiler

Bakü Camiler

Bakü Camiler, Bakü bağlı olduğu Azerbaycan ile birlikte yansıttığı sosyal ve kültürel yapısıyla ülkemizle benzer izler taşımaktadır

Bakü Camiler

Bakü Camiler, Bakü bağlı olduğu Azerbaycan ile birlikte yansıttığı sosyal ve kültürel yapısıyla ülkemizle benzer izler taşımaktadır. Bibi-Heyet Camisi özel bir camidir. Bakü’nün Şıhov kasabasında bulunmaktadır. Beyler camisi Bakü’nün İçerişehir ilçesinde yer almaktadır ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet vermektedir. Bakü’nün İçerisehir ilçesinde bulunan bir başka özel camide Çin Camisidir. Gileyli Camisi de Bakü de bulunan özel camilerinden biri olarak hizmet vermektedir.

Hacı Ejderbey Camisi de özel olarak Bakü de hizmet sunan Samed Vurgun Sokağında bulunan bir camidir. Hacı Gaib Camisi özel olarak M. Mansur Sokağında bulunmaktadır. Hacıbanu camisi, Mirze Ahmed camisi, Seyid Yahya camisi, Muhammed ve Minaret Sınık-Kale camisi ve Molla Ahmed camisi de Bakü’nün İçerişehir ilçesinde yer almaktadır. Bu camiler haricinde Şehidler Camisi Bakü’de Mehdi Hüseyin sokağında bulunmaktadır.

Taze Pir Camisi

Taze Pir Camisi de Bakü’de M. F. Ahundov sokağında hizmet sunmaktadır. Bakü’ye gezmeye ta da yerleşmeye giden her insan ulaşım beslenme barınma konusunda yabancılık çekmediği gibi dinlerini özgürce yasama imkânını da oldukça rahat kullanmaktalardır.

Bakü Camilerin En Önemli Tarihsel Bilgileri

Bugünkü Azerbaycan‘ın başkenti olan Bakü, eşsiz ve güzel camileriyle ünlüdür. Şehirde 20’den fazla cami var ve bunların çoğu 15. ve 19. yüzyıllar arasında inşa edilmiş. Bakü camilerinin sayısı, neredeyse tüm binaların Stalin’in Cumhuriyet Sarayı’na yer açmak için yıkıldığı 1920’lerden beri azaldı. Neyse ki, özenli koruma ve restorasyon çalışmalarıyla Bakü’nün eski camilerinden bazıları korunmuştur. Aşağıdaki paragraflar sizi en ünlü beş Bakü camisiyle tanıştıracak ve bunların tarihsel önemini açıklayacaktır.

İlk Bakü camisi, İlhanlı hanedanının Şahruh döneminde 1421’de inşa edilmiştir. Başlangıçta tek kubbeli, batı ucunda bir minaresi olan bir yapıydı. Minare, 1551 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın kardeşi Mehmed Rıza döneminde yıkılmıştır. Aynı yere altı yıl sonra Süleyman’ın tahta çıkışını anmak için yeni bir minare dikildi. 1579’a gelindiğinde, orijinal minarenin yerini iki küçük kubbeli tek kubbeli bir bina aldı. İki yıl sonra çıkan bir yangın bu camiyi tahrip etti ve yerine, İran ve Türkiye’nin başka yerlerinde bulunan İlhanlı dönemi yapılarına benzer şekilde, at nalı kemerli ve üç kubbeli daha modern bir yapı ile değiştirilmesini gerektirdi. 1865 yılında, bir deprem, Pilot Camii Caddesi’nde (bir zamanlar bu orijinal caminin bulunduğu sokak) bulunan başka bir Bakü camisini kısmen tahrip etti. Daha sonra sahibi tarafından yıkılmış ve çevresinde sekizgen kuleleri olan beş kubbeli bir bina olarak yeniden inşa edilmiştir – İran ve Türkiye’nin diğer bölgelerinde bulunan İlhanlı dönemi yapılarına benzer.

En eski Bakü camii, 15. yüzyılda Hacı Nasir el-Jahiz tarafından Şirvan Caddesi’ndeki (şimdiki Şirvan Caddesi) evinin yakınında inşa edilmiştir. Jahiz, camisini, içinde ahşap sıralar bulunan sadece açık bir ibadethaneden oluşan sade mimari tasarımı nedeniyle “mütevazı bir yer… gösterişten yoksun” olarak tanımladı. Bu tasarım, Türkmenistan’ın Güneşli Eyaletindeki Bahçesaray Şehir Parkı’ndaki Molla Nasib Adam Parki’de olduğu gibi, günümüzde geleneksel Azerbaycan camilerini inşa ederken yerel mimarlar tarafından hala kullanılmaktadır. Birkaç on yıl sonra, I. Abbas, Safevi mimarisine özgü beyaz geometrik tasarımlarla süslenmiş kırmızı kiremit çatılı Cahiz’in orijinaline bitişik daha da geleneksel yedi kubbeli bir ibadethane inşa ettim – İran’da bugün hala faaliyette olan diğer birçok eski camiye benzer yerel toplulukların yüzyıllarca süren koruma çabalarından sonra.

Sovyet döneminde, 1917’den önce inşa edilen hemen hemen tüm binalar yıkıldı veya orijinal mimari tasarımlarından önemli ölçüde değiştirildi – Rusya’da ve Sovyet yönetimi altındaki diğer bölgelerde bulunan geleneksel Azeri camilerinin çoğu dahil. Mevcut standartları karşılamak için, birçok eski Azerbaycan camisi, rehabilitasyonlarının başladığı 1995 yılından bu yana, örneğin İmam Ali Meydanı’ndaki İmami Camii’nin geçen yıl restorasyon çalışmasından geçtiği gibi, büyük yenilemelerden geçti. Bu eski yapıları restore etmek için mimarlar, daha önce restore ettikleri benzer binalardan fotoğraflar veya örnekler kullanarak bulabildikleri eski modellere dayalı tarihi tasarımlara göre yeni binalar inşa ederken çimento veya tuğla yerine ahşap gibi otantik malzemeler kullanıyorlar. Bakü’de bulunanlar gibi eski tarz binaları restore ederken, sadece mimari bütünlüklerini korumak değil, aynı zamanda tarihi bilgilerini de korumak çok önemlidir, böylece gelecek nesiller, dini liderler ve toplum üyelerinin uğrak yeri olduğunda bu yerlerin nasıl göründüğünü öğrenebilsin. Aynı yıllar önce!

100 yıl öncesine kıyasla bugün 20’den az Bakü camisi kalmış olsa da, bunlar hala kültürel açıdan önemli – hem koruma çabalarıyla tarihi korumak hem de Azerbaycan tarihinin bir parçası!

Adres: Katip Mustafa Çelebi mahallesi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5  Taksim/İstanbul

Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!